Infomatie
Hoe ziet een osteopatische behandeling eruit?
Een keer naar de osteopaat kan goed zijn voor iedereen. Klacht of geen klacht. Ook preventief om blokkades op te lossen die op den duur tot klachten zouden kunnen leiden. U gaat ook voor een check up naar de tandarts en voor de APK naar de garage.
De behandeling bestaat uit een gesprek (anamnese), onderzoek en behandeling. Aangezien de osteopaat het hele lichaam bekijkt zal dit ook tot uiting komen in de behandeling. De volgende 3 systemen zullen elke keer weer worden nagekeken:
- Het bewegingsapparaat bestaande uit botten, gewrichten en spieren
- Het orgaansysteem: hieronder vallen de organen, bloedvaten en lymfestelsel en huid
- Het craniosacrale systeem: deze bestaat uit de schedelbotten, wervelkolom, ruggenmergsvlies en hersenvochtcirculatie
Anamnese
Bij het eerste consult zal ik via een vraaggesprek zoveel mogelijk relevante informatie over u en uw klacht proberen te achterhalen. Ook vraag ik naar klachten uit het verleden, ongelukken, operaties en medicatiegebruik. Het kan handig zijn om daar vooraf al eens over na te denken. Mochten er indicaties zijn die nader onderzoek vereisen, zal ik u eerst naar uw huisarts (terug)verwijzen.
Onderzoek
Na het vraaggesprek volgt een lichamelijk onderzoek waarbij ik alle systemen onderzoek. Op basis van spanningsveranderingen en verminderde beweeglijkheid kunnen probleemgebieden achterhaald worden. Daarbij ligt u met uw ondergoed aan op de behandeltafel.
Behandeling
Aan de hand van de anamnese en het onderzoek bepaal ik samen met u of een osteopatische behandeling zinvol zou kunnen zijn. Over het algemeen gebruik ik tijdens de behandeling zachte technieken. Soms kan het nodig zijn om een manipulatietechniek toe te passen.
De tijd tussen de verschillende afspraken varieert van een week (in acute gevallen) tot ongeveer 3 weken. Mocht er na drie behandelingen geen verschil in klachten zijn, dan zal ik met u overlegggen of verdere behandeling zinvol is.
Erkenning en Registratie
De NVO (Nederlandse Vereniging voor Osteopathie) is de beroepsvereniging voor osteopathie. Deze vereniging behartigt de belangen van osteopaten in Nederland en verzorgt het contact met zorgverzekeraars
Daarnaast bestaat er het onafhankelijke Nederlandse Register voor Osteopathie (NRO). Het NRO ziet toe op de scholing en de werkzaamheden van de osteopaat en is daarmee het kwaliteitsregister voor de osteopathie in Nederland.
Ik ben aansloten bij het NRO wat betekent dat mijn osteopatische behandelingen door een groot aantal zorgverzekeraars geheel of gedeeltelijk worden vergoed.
Klachten en geschillen
Ik hoor graag als u tevreden bent, maar het kan ook voorkomen dat dit niet het geval is. Graag hoor ik dat ook van u. In een open gesprek kunnen wij elkaar opheldering geven en tot een oplossing komen. Mocht dit om wat voor reden toch niet lukken dan verwijs ik u graag naar de website van de NRO waarin de verdere procedure wordt uitgelegd.
Links
Site van de NRO: Nederlands register voor osteopathie: http://osteopathie-nro.nl/
Site van NVO : Nederlandse vereniging voor osteopathie: www.osteopathie.nl
Overzicht van vergoeding bij de verschillende zorgverzekeraars: www.zorgwijzer.nl/vergoeding/osteopathie
Stichting Wetenschappelijk Osteopatisch Onderzoek: http:/swoo.nl/nl/home/